
РОТАРИАНСКИ КУЛИНАРЕН УИКЕНД
През март Ротари клуб Ямбол организира Втория ротариански кулинарен уикенд с международно участие.
Идеята за укрепване на приятелството между Ротари клубове в Балканския регион чрез споделено гостуване, по време на което могат да бъдат представени качествена храна и напитки от съответния регион и да ес добие представа за бита и гастрономичните умения на народите от Балканите беше на приятелите от Гърция - Ротари клуб Александруполис и Ротари клуб Панорама-Солун, които през 2024 година домакинстваха първото издание, проведено в региона на Драма.
Ротари клуб Ямбол и сателитният Ротари клуб Твърдица приеха предизвикателството да бъдат домакини на новото издание на празника и го организираха в „Аглика Палас Бутик Хотел“. Гости на кулинарния уикенд бяха паст президентите на РК Александруполис Анастасиос Христакакис и на РК Панорама-Солун Милтиадис Телидис, както и дами от Инер Уийл клуб Ямбол.
Ротарианците от Ямбол и Твърдица се постараха да представят в менюто най-доброто от гастрономичното изкуство на региона, включвайки в презентацията отбрани образци от индивидуалните, но висококачествени производства на нашите приятели - месни и млечни произведения от региона на Твърдица. Традиционният опит и постижения на българското винопроизводство бяха представени в две отделни вечери от винарната „Ейнджъл Истейт“ – Баня, и „Вино Веритас“ - Велико Търново, които презентираха най-добрите образци на бяло, розе и червено вино от различни области на България.
На брега на романтичния язовир „Жребчево“ ротарианците от Ямбол представиха пред гостите от Гърция своя проект за артистично осветление на Потопената църква „Свети Иван Рилски“ и фермата за диви животни на ротариански приятели.
Ротарианският кулинарен уикенд премина в дух на искрено приятелство и беше знак за укрепване на връзките и взаимното разбирателство между ротарианците в Балканския регион.
Д-р Красимир Пенчев
Секретар на РК-Ямбол